Pictures by Adrien Williams
Source : v2com

The Du Tour Residence is a renovation project. This Laval home, designed by an architect in the ‘60s, has belonged to the same family for decades. Its very special character and distinctive details were to be retained. The designers’ challenge was to transform the home’s interior into a contemporary space without losing its soul and the memories associated with it.

Volume and perspective
In collaboration with the interior design firm FX Studio par Clairoux, the concept was developed by highlighting the horizontality of the building’s “prairie style” architecture and reintroducing the use of natural wood. In addition, the openings on the south side Architecture Open Form enlarged on both levels in order to offer, in the heart of the living area, impressive views of the river and the surrounding natural area. To respect the building’s horizontality, great importance was attributed to movement within the space, the perspectives it offered and its distinct horizontal volumes, and some existing elements, including the huge central chimney of natural stone, were conserved to preserve the soul of the family home. Light materials and pale, nuanced colours were used to enhance the quality and volume of the space.

23847-preview_low_1699-2_23847_sc_v2com 23852-preview_low_1699-2_23852_sc_v2com 23854-preview_low_1699-2_23854_sc_v2com

23856-preview_low_1699-2_23856_sc_v2com 23849-preview_low_1699-2_23849_sc_v2com

23813-preview_low_1699-2_23813_sc_v2com 23814-preview_low_1699-2_23814_sc_v2com 23815-preview_low_1699-2_23815_sc_v2com

23811-preview_low_1699-2_23811_sc_v2com 23807-preview_low_1699-2_23807_sc_v2com 23809-preview_low_1699-2_23809_sc_v2com

NEWS
Interesting architectural, design and real estate news from Montreal, Toronto, Vancouver & international markets to read on our favorite websites. Feel free to submit yours!